或者What can be inferred from the article?等等
【例1】The best-selling sports drink Zumo is produced by Zumospa a food and drinks company based in Valencia Spain. In the last financial year, Zumo contributed 30 million Euros to Zumospa’s annual sales revenue, accounting for 20% of the company’s total turnover. It is, in fact, Zumospa’s cash cow, generating more revenue than any other of its products.
At present, Zumo is sold only in Europe. However, the sports drink market is the most rapidly growing segment of the World beverage markrt. Zumospa is now looking outside Spain for markets and would like to make Zumo a global brand.
Zumospa needs to reposition it for the global market. Initial research suggests that Zumo is perceived as a Spanish drink and its close identification with Spain may not be suitable when developing a global brand.(工行)
What can be inferred from the article? ( ).
A. Zumo does not need to change its brand name
B. Zumospa only produces sports drinks
C. Zumo is available in Europe and North America
D. A Spanish identity is not suitable for Zumo to tap into global market
【答案】D。选项B根据首段末句Zumospa’s cash…any other of its products.可知旗下产品不仅仅是运动饮料;选项C根据第二段首句At present Zumo is sold only in Europe可知表述错误;末段最后一句话Initial research suggests that Zumo…close identification with Spain may not be suitable when developing a global brand.可知选项A表述错误，D项表述正确。故正确答案是选项D。
【例2】China is an emerging economic giant with almost endless potential for business opportunities. Guan xi-meaning “connections” or “relationship”-is a Chinese way of doing business and is practically considered an art form there. It involves exchanging “favors” when you need something done. Many Chinese business people see it as a way to solidify relationships, get things done and cultivate well-being.
To Westerners, however, it often looks more like graft in the form of bribery, nepotism, gift giving and kickbacks. Transparency International, a German-based corruption watchdog, ranks China along with India Russia Turkey Malaysia and South Africa as the countries with the most rampant corruption.
However, China is cracking down by enacting stricter anti-corruption laws and prosecuting violators. In 2007, China’s former director of the State Food and Drug Administration, was executed for taking bribes. (工行)
According to the passage, what is TRUE about Guan xi in Chinese? ( )
A. It requires you to exchange favors to get things done
B. It is the art form of bribery in the business
C. It involves money and power
D. It means connections or relationship among family members
【答案】A。是非题。考察的是对原文某些细节的理解，也可以理解为是一种细节题。定位到第一段，It involves exchanging “favors” when you need something done可知A选项正确。B项是片面的选项，概括不全，不仅仅是bribery(腐败)，还有gift giving(送礼)等，排除;C项“它涉及到钱和权力”，原文没有明确指出，排除;D项“它是指家庭成员之间的联系和关系”，D项表述过于字面，很明显，原文里面的“关系”并不只是单纯指家庭成员之间的关系，排除。故答案选A。